LIBYEN FRITT!

 

Det libyska folket har störtat Gaddafi.

Nästa steg för libyerna är att göra sig fria från ”gaddafieringen” som den excentriske och brutale diktatorn utsatt dem för under närmare fyra decennier.

En majoritet av Libyens befolkning har aldrig upplevt ett annat styre än Gaddafis. Ingen annan – förutom kanske palestiniernas Arafat – har som Gaddafi lyckats skapa en image där ledaren är större än sitt land. Det långa maktinnehavet spelar roll. Men Libyen, som länge bara betecknades som ett geografiskt område i norra Afrika, väckte inte omvärldens intresse förrän oljan upptäcktes under ökensanden. Den som var nyfiken på Libyen för hundra år sedan fick hålla tillgodo med tolv rader i Nordisk familjebok. Kan jämföras med grannlandet Egypten som tillägnades tjugosju hela sidor, varav flera illustrerade, i samma uppslagsverk.

Inte förrän 1931 blev Libyen en stat. Idag, efter en första halvlek som konservativ monarki och sedan som oljerik republik, ska Libyen ta sina första stapplande steg mot en modern demokrati.

 

Hur ska det gå?

 

”Kommer libyerna om ett år att styras av en regim som på alla punkter skiljer sig från den som tyranniserade dem i 42 år?” frågar sig den brittiske journalisten Brian Whitaker med lång erfarenhet av Mellanöstern. ”Kommer man att fritt kunna uttrycka sina åsikter och engagera sig i landets politik utan rädsla för repressalier?”

 

Överste Muammar Gaddafi har hållit Libyen i ett effektivt struptag sedan militärkuppen 1969. Ingen har tillåtits utmana diktatorn eller den förda politiken. Politiska partier förbjöds på ett tidigt stadium och samhällets olika institutioner och organisationer har successivt berövats all självständighet, endast Gaddafi och hans närmaste krets har ägt rätten att fatta beslut. Det är ett arv som kan få vittgående konsekvenser för framtiden. Nationella övergångsrådet består därför av människor som har begränsade eller inga erfarenheter alls av ett demokratiskt beslutsfattande; de är mer vana vid den hårdföra, auktoritära modellen där en man i toppen ger order och resten förväntas lyda blint. Många varnar idag för att Libyen kan sluta som Ryssland, att man fastnar i övergången mellan diktatur och demokrati.

 

”Viktigast nu är att få igång tre processer”, säger analytikern Marwan Bishara. ”Libyen måste samla ihop sig och bli en nation av individer, vilket innebär att man måste sluta spela på stamkänslor, sedan måste samhällets institutioner byggas upp på nytt och moderniseras, och för det tredje måste den politiska processen mot demokrati snabbt dras igång, med bildandet av politiska partier som ett första steg.”

 

Många bedömare framhåller också vikten av att det är libyerna själva, och inte Väst, som gör upp med Gaddafi-tiden och bygger det nya demokratiska Libyen. Politiker i London och Paris har redan utnämnt sig som det nya Libyens barnmorskor, en oblyg fingervisning om att Nato och dess allierade nu förväntar sig ”pay-back” i form av olja och andra affärsavtal för sina militära insatser. ”Om libyerna påtvingas samma typ av väst-uppbackade demokrati som Irak och Afghanistan”, säger Brian Whitaker, ”då kan vi inte prata om någon verklig befrielse för Libyen och dess folk.”

 

”WE HAVE A DREAM” står det på jättelika annonstavlor i Benghazi, staden som först gjorde sig fri från Gaddafi. Sedan befrielsen har människorna i Benghazi släppt loss en kreativitet som påminner om den som slog världen med häpnad i Kairo. Nya tidningar trycks på löpande band, kvinnor reciterar poesi på Revolutionens torg, gatukonst och ny musik produceras, till och med nya läroplaner tas fram till höstterminen. ”Vår revolution handlar inte bara om att göra sig av med en diktator”, säger unge författaren Hisham Matar. ”Vi är framför allt ett folk som försöker hitta vår egen röst”.

 

Den rösten bör Väst lyssna noga på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Arabisk vår, Libyen, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s