Ett halvt kilo kött för en röst

folkomrostning-i-egypten.jpg
Folkomröstningen här i Egypten blev den fars många befarade.
Mubarak och regeringspartiet NDP hävdar att 27.1 % av befolkningen deltog. Oppositionen, som bojkottade omröstningen, lägger talet så lågt som mellan 5 -10 %. Oppositionspartiernas siffror ligger nog närmast sanningen. Inte ens NDP:s lockbete till hemmafruarna i fattiga bostadsområden att de skulle få ett halvt kilo kött i utbyte för en röst, fick folk att köa vid valurnorna. Vallokalerna gapade tomma över hela Kairo, förutom när NDP bussade in fabriksarbetare och andra statsanställda för att rösta och visa upp sig inför TV-kamerorna. Fast de flesta visste inte vad de röstade på, många kunde inte läsa och skriva och trodde att det handlade om att rösta på president Mubarak, och andra, som hade hört att det handlade om att godkänna nya tillägg till författningen, hade inte en aning om vad tilläggen handlade om. Två TV-reportrar lyckades rösta. De ägde vare sig röstkort eller var registrerade som röstberättigade – det räckte att visa fram ett ID-kort. En bloggaktivist lyckades rösta tre gånger…

Egypten har därmed fått en ny författning som enligt Amnesty International är den ”värsta attacken sedan 1981 på demokratin och de mänskliga rättigheterna i Egypten”. Den nya författningen ger landets president rätt att upplösa parlamentet när han så behagar. Partier som vilar på religiös grund är förbjudna och får inte ställa upp i val, vilket framför allt drabbar muslimska brödraskapet, som är det största oppositionspartiet. En ny antiterrorlag ger polisen rätt att avlyssna och gripa folk utan domstolsbeslut.
Landets domarkår vägrade ställa upp som observatörer i folkomröstningen ”Vi vill inte vara några fikonlöv som döljer det skamliga som sker i vårt land”, säger domarna i ett gemensamt uttalande. Tidigare var det domarnas uppgift att övervaka valen i landet, en uppgift som den nya författningen befriat dem ifrån. Den tas nu över av regimens säkerhetsapparat.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s