Stympa inte våra döttrar!

salma_low-res.jpg
Varje dag torteras tusentals flickor i Egypten. Deras kön stympas i ett brutalt ingrepp som ger skador för livet, både fysiskt och psykiskt. 1994 hamnade könsstympningen i strålkastarljuset när en dokumentär visade hur en 9-årig flicka blev omskuren av en barberare i en rakstuga i Kairo. Myndigheterna lovade att ta tag i problemet. Men ännu finns det ingen lag som skyddar kvinnorna. Senaste statistiken blev en chock: 97% av landets kvinnor är könsstympade. Det är fler än i Sudan och Eritrea, och strax under Somalia där i princip alla kvinnor stympas. I byn Dawadia i Egypten har en grupp unga mammor tagit upp kampen mot sedvänjan. De har gett varandra ett heligt löfte: Våra döttrar ska inte stympas! Största motståndet finns hos byns äldre kvinnor, deras mödrar och mormödrar.
Se hela reportaget i Dagens ETC.

nisreen.jpg

10 kommentarer

Under Okategoriserade

10 svar till “Stympa inte våra döttrar!

 1. stinaasp

  Hon är så vacker Salma. Hennes lugn trots så avskyvärda minnen. Det är så svårt att förstå att någon kan tvinga sin dotter eller sitt barnbarn till något så brutalt. Jag skulle gärna åka tillbaka till Dawadia en dag och träffa Salma igen!

  Stina

 2. emmaasp

  Du har verkligen fångat något i översta bilden, Mia.
  Färgerna, hennes blick.

 3. Janna

  Detta är verkligen en grym företeelse och i takt med flyktingströmar och invandring upptäcks fler och fler fall i Sverige. Hitintills ca 15 fall av könsstympning uppdagats, hur många utav dessa som har lett till åtal repspektive fällande dom har jag ingen uppgift om. Vad som är att beklaga är att detta anses vara misshandel, i grövre fall (beroende på hur mycket av könet som plockats bort och hur fult ingreppet är) betraktas det som grov misshandel. Vad ger misshandel? Lägst sex månader, högst två år. I det grövre fallet, lägst ett år och högst tio. Det senare är ju ett kännbart straff, problemet är att så få brott når upp till den nivån. Jag hoppas att man i takt med bättre kunskap om den hederrelaterade problematiken kommer åt den här typen utav brottslighet och därmed sätter P för behandling utav flickor på det här viset. Det är viktigt för Sveriges rättspatos att man inte ser detta som misshandel utav normalgraden, utan ialla fall som grov, oavsett graden av själva könsstympningen. Bara företeelsen är att jämföra med tortyr. Grymt, smärtsamt och otroligt kränkande.

 4. Fick tips om din blogg via Helle Kleins.
  Läste också artikeln på ETC.
  Visste inte att det var så illa i Egypten, min kusin har bott där, och Egyptens historia är så spännande så jag följer landets nuvarande historia med intresse, men jag har aldrig varit där själv.
  Vet du om det finns möjlighet att utifrån stöda de grupper som arbetar mot omskärelse?
  Annat än att blogga om det…
  Ja, jag ska skriva en blogg – men alla ämnen står på kö i min skalle och alla vill kommma först.
  Tänkte att det kunde vara bra att skriva om ett tag, när folk glömt, så att man blir påmind.
  Antar att du är i Simrishamn nu, men att du har kontakter kvar i Egypten, kontakter som har kontakter och som kanske känner till ett forum på nätet där man kan skriva till kvinnorna och ge dem sitt stöd, för även om de inte skulle kunna engelska, eller kanske inte ens har datorer, så finns det väl folk som har datorer och som kan översätta.

  Hoppfulla vårhälsningar.

 5. Hej Lena!

  Du kan nå tjejerna i Dawadia genom den egyptiska frivilligorganisationen Better Life Association. Den bedriver ett aktivt arbete till stöd för kampen mot könsstympningen. Om du och andra tar kontakt, är det något som kommer att betyda mycket.
  http://www.blacd.org
  e-post: blacd@link.net
  Varma hälsningar från Österlen,
  Mia

 6. Tack,

  nu har jag skrivit en liten blogg, den fick tränga sig före i kön.
  Jag har också uppmanat folk på http://www.feminetik.se att skriva.

  Jag ska skriva till Better Life Association.

  Skrev inte så mycket i min blogg, hänvisade till din utmärkta artikel och din Kairoblogg.
  Lånade ett foto från dig – hoppas att det var ok. Jag skrev att du är fotografen.

  Smärtsamt vackra bilder.

  Lena

 7. vad dummt??????????jag vill prata med dom som har gjort de här aså de är dummt?????????????????????????????????????????????????????????

 8. vad dummt??????????jag ska prata med mundhterna så ska dom få sitt lilla straf

 9. allå ska någon skriva till mig

 10. Hej, Mia!
  Letade efter bild på egyptisk kvinna, för att infoga i ett blogginlägg. Hittade din bild på Salma och lånade den. Gick det bra?
  I ett kort inlägg om lika löner för lika arbete passade den. Emellertid fick din artikel mig att precisera förtrycket också.
  Bra artikel om tjejerna i Dawadia!

  Hälsn. Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s