Norge visar vägen i Israel-Palestina. Och Sverige?

muren.jpg
Dessa dagar är det inte kul att vara EU-medborgare i Mellanöstern.
Först EU:s skandalbidrag till Egypten som med rätta har upprört landets människorättsorganisationer. Och nu EU:s gemensamma uttalande med USA:
”Vi avvaktar med att erkänna den nya palestinska samlingsregeringen”. EU väljer alltså – tillsammans med storebror – att sätta ytterligare press på det ockuperade och svårt sargade Palestina. Först måste offren göra klart att de tar avstånd från våld och erkänner Israel. Det är ett pinsamt och upprörande krav. Att EU så hämningslöst ställer sig på förtryckarens sida. Särskilt som Israel inte har visat någon som helst vilja att erkänna Palestina eller avstå från dagliga övergrepp och krigshandlingar. Nu skulle det vara roligt att vara medborgare i ett mer självständigt och rättänkande land, som Norge. Har Sverige helt gett upp sin egen åsikt i EU-familjen? Eller hur är det, Carl Bildt, är detta fega beslut även Sveriges linje? Tills vidare har EU och USA meddelat att de bara ska tala med VISSA medlemmar i den palestinska samlingsregeringen, sådana som man anser lever upp till kraven från EU och USA. Tänk att världspolitiken kan tillåta sig att bli så barnslig och icke-konstruktiv!

En påminnelse till EU och alla som hunnit glömma:
För nästan precis ett år sedan vägrade EU och USA att erkänna det palestinska valresultatet, fastän det var ett fritt och demokratiskt val. Istället straffades palestinierna hårt, genom sanktioner och isolering, för att ha röstat fram en Hamas-regering. Nu när Hamas har bjudit in Fatah- och oberoende politiker till en samlingsregering, duger inte det heller. I Mellanöstern uppfattas detta handlande inte bara som orättvist och ett brott mot demokratiska principer, utan som ytterligare en förödmjukelse från Väst.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Okategoriserade

2 responses to “Norge visar vägen i Israel-Palestina. Och Sverige?

 1. Janna

  Idag i Sydsvenskan förespråkar skribenten att bojkotten utav den Hamasledda palestinska regeringen bör bestå. Man talar om orimligheten i en acceptans utav samme regering så länge inte palestinierna lever upp till kvartettens krav – FN, Ryssland, USA samt EU – nämligen att erkänna staten Israel, att avstå från våld samt att acceptera tidigare ingångna avtal mellan Israel och PLO. Jag menar att ser man situationen i mellanöstern från det perspektivet missar man förutsättningarna.

  Under vilka premisser ligger dessa regeringar i konflikt med varandra? Israel, en erkänd stat sedan ett halvt sekel tillbaka med en demokrati, erkänd utav resten av världen. Med USA i ryggen. Palestina, ett land som kämpar för detta erkännande och som inte har gjort annat sen urminnes tider. Jag skulle inte vilja lägga ”bollen” hos palestinierna. I mina ögon är det ett folk som försvarar sig mot förtryck, inte våldsbrukare i första hand. Men i nödvärn får man faktiskt försvara sig – med våld om det behövs.

 2. Hej!
  Mycket intressant blogg :o)
  Jag vill bara bjuda dig in, på min blogg, som nyligen öppnades och där talar vi (flera skribenter) om mänskliga rättigheter, djur, natur, konst, böcker, m.m.
  Palestina / Israel konflikt är som vanligt smärtsamt och öppet sår i mellanöstern.
  Hoppas att våra bloggar ger mer info till svenskarna om det som palestinierna går dagligen genom.

  Hjärtligt välkommen! :o)
  http://www.forumforfrihet.blogspot.com

  mvh / Ida D.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s