Mustafa – Palestinas nya ansikte

mustafa-barghouti.jpg
Palestina har fått en ny samlingsregering. Till min stora glädje lät den sig presenteras av Mustafa Barghouti, läkaren som nu blir informationsminister. Äntligen har palestinierna fått en talesman som folk kommer att lyssna till. Hans sympatiska och trovärdiga framträdande i gårdagens sena kvällssändningar på BBC och Al Jazeera inger hopp, inte sedan Hanan Ashrawi har en palestinsk representant framträtt inför omvärlden på ett bättre sätt.
Ett personligt minne av den 53-årige läkaren och människorättsaktivisten väcktes till liv. En fredag för tio år sedan följde jag sammandrabbningarna mellan unga palestinska studenter och den israeliska militären vid en vägspärr strax utanför Ramallah. Tårgasen vilade tungt över platsen. De israeliska soldaterna sköt inte bara med gummikulor, även skarp ammunition användes mot de stenkastande ungdomarna. Många skadades, flera med dödlig utgång. Ambulanserna gick i skytteltrafik mellan vägspärren och sjukhuset inne i staden. Mitt i detta kaos stod Mustafa Barghouti i sin vita rock, lugn och sansad, och gav första hjälpen med uppenbar risk för sitt eget liv. En sådan man tror jag inte bara är bra för palestinierna, utan för freden.
Men vad säger Israel? Israels första reaktioner på den palestinska regeringen var: Bojkott! Och det redan före den nya regeringen har presenterat sitt program, vilket den kommer att göra imorgon, lördag.
Egentligen är jag inte förvånad. Efter att ha följt konflikten i snart 40 år, har jag sett hur Israel ständigt avviker från vägen mot verklig fred. Med det senare menar jag en uppgörelse som innebär ett fullständigt återlämnande av ockuperat område, rättvisa för flyktingarna, och ett delat Jerusalem. Den enda möjliga freden.

Läs intervju med Mustafa Barghouti i ETC november 2006.

Annonser

1 kommentar

Filed under Okategoriserade

One response to “Mustafa – Palestinas nya ansikte

  1. Lars Kobbe

    Jag blev också väldigt glad när nyheten om Mustafa Bargouti nådde mig. Jag kom ihåg alla gånger jag träffat honom – både i Ramallah, Jerusalem och Stockholm – och hur jag redan första gången tänkte, när jag var på väg nerför trapporna från hans kontor, att med en sån klok man vid kanten av någon av den palestinska maktens grytor, skulle kanske palestinierna inte fortsätta med sin ovana att skjuta sig själva i foten… Mustafa är en en kraftig ljusglimt i mörkret…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s