Massor med marmor men inte en enda dator

mogamma-building.jpg
Jag gick upp tidigt i ottan för att slippa stå i kö. En strategi som jag inte var ensam om. När jag anlände till MOGAMMA, den dystert ryska betongklumpen i Kairos centrum som hyser inrikesministeriet, köade folk redan framför luckorna i de oändliga marmorkorridorerna. Och de som inte stod upp, hade lagt beslag på korridorernas väggfasta orange plaststolar och inlett den långa väntan som Mogamma gjort sig ökänd för.
Jag skulle förnya mitt tillfälliga uppehållstillstånd med ytterligare ett år. Gå till lucka 32! sa vakten. Den beslöjade damen i lucka 32 bläddrade i mitt pass och skickade mig till disken med ansökningsblanketter. Tillbaka hos damen, blev jag upplyst om att blanketten skulle lämnas hos lucka 12. Hos 12 fick jag veta att jag först måste kopiera första sidan i passet hos kopieringsmaskinisten på första planet. Nerför trapporna. Ny kö. Uppför trapporna snabbt igen. Gick vilse i korridorerna som nu myllrade av människor i alla färger, kön, och åldrar. Tillbaka i kön hos 12 blev jag skickad till lucka 2 för att köpa stämplingsmärken. Efter att ha köpt 8 färgglada märken för 95 egyptiska pund, hade jag hunnit glömma vart jag skulle gå och sökte med blicken efter en bekant lucka. Jag ställde mig än en gång i kön till 32. Det gjorde inget. Efter en halvtimme tittade 32 i mitt pass som om hon aldrig tidigare betraktat dokumentet, skrev en lapp och sa att jag skulle gå tillbaka till 2. Tvåans trevlige man tittade på lappen och krävde mig på ytterligare 150 pund. Straffavgift, min gamla visering hade gått ut. Fyra timmar senare hade jag även köat hos luckorna 43, 1, 38 (två gånger), och gjort återbesök hos 12 och 32. Vid mitt sista besök hos den beslöjade damen i 32 blev jag tillsagd att komma tillbaka senare på eftermiddagen för att hämta viseringen.

Den egyptiska byråkratin är imponerade till sin omfattning. Mitt tillfälliga uppehållstillstånd krävde ett tiotal heltidsanställda statstjänstemän, enbart utrustade med papper, penna och stämplar. Handläggningen gick dock förvånande snabbt. Med tanke på att jag inte såg en enda dator i hela byggnaden. Enda kontorsmaskinen var kopieringsapparaten som gick för högtryck i ett bås på bottenplanet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s