I en demokrati får alla blogga, även Carl Bildt

dig-it.jpg
Aftonbladets kolumnist Yrsa Stenius har skrivit två kritiska inlägg mot dagens bloggande. Det första är riktat mot Carl Bildt, att Sveriges utrikesminister bloggar. I den andra texten varnar Stenius mot att bloggandet inte kan ersätta den kritiskt granskande journalistiken.
Jag kan hålla med om ett av Yrsa Stenius påståenden: Bloggen har kommit för att stanna. Men frågan om VEM som får blogga, måste väl ändå tillhöra en av de onödiga i ett demokratiskt styre. Däremot är det viktigt att diskutera HUR bloggandet kan användas. Om Yrsa Stenius lyfter blicken från sitt snävt svenska perspektiv, kommer hon att upptäcka att miljontals av världens bloggare lever i slutna, diktatoriska länder med en press som inte tillåts att trycka några fria åsikter, än mindre avslöja obehagliga fakta om tillståndet i det egna landet eller världen.
Jag befinner mig just nu i ett sådant land, Egypten. Ett av världens sämsta länder när det gäller yttrandefriheten i cyberrymden, enligt Reportrar utan gränser. Men landets bloggare vägrar låta sig tystas. Det senaste året har ett fruktbart samarbete utvecklats mellan bloggaktivister och de mest modiga bland landets journalister. Inte sällan är bloggaktivisten också journalist och fotograf. Utan samarbetet mellan bloggare och journalister skulle avslöjanden om brutal polismisshandel och tortyr aldrig nått tidningarnas första sidor och därmed den egyptiska allmänheten. Så här kan det gå till:

1. Bloggaktivisten visar en video från tortyren på sin blogg (filmad av polisens egen mobiltelefon, som hamnat på villovägar)
2. Journalisten på den oberoende och modiga dagstidningen tipsas om fallet, letar reda på offret och får en avslöjande intervju.
3. Journalisten på den regimberoende och ängsliga dagstidningen kan återge vad den modiga tidningen skrivit om fallet, och får därmed också en chans att rapportera om den brutala polismisshandeln.

Varför skapa motsättningar mellan bloggare och journalister, Yrsa Stenius? Vill bloggare gräva i sanningens tjänst, låt dem då gräva! Journalister har inget monopol på den kritiskt granskande verksamheten, däremot hör det till pressens förbannade plikt och ansvar. Något som vi inte kan kräva av bloggen. Och självfallet ska politiker, Carl Bildt eller vem det nu må vara, få blogga om de vill. Politikers bloggande blir bara ännu ett område som journalister måste bevaka i framtiden.

Annonser

1 kommentar

Filed under Okategoriserade

One response to “I en demokrati får alla blogga, även Carl Bildt

 1. Jim

  Alla, inklusive en utrikesminister, måste kunna få blogga om de vill. Genom att blogga får Bildt, eller vilken annan politiker som helst, möjlighet att utvecka sina tankar utan att avledas av ledande eller snävande frågor. Det som Bildt skriver kan sedan granskas av journalister. Då är ordet lagt, så att säga, utan att någon har filtrerat vad Bildt faktiskt menat.

  Det är också bra att en politiker får chansen att förklara hur han/hon tänker och få direktreaktioner på det.

  Journalister kan också läsa politikernas bloggar, och skriva/reagera om/på dem.

  Egentligen borde en politikerblogg vara en tillgång för alla. Utom möjligtvis regeringen, som kanske ogillar att en eller några av ministrarna uttrycker sin(a) egna högst personliga åsikter.

  Frågan är, blir man livegen när man blir minister? Tål inte regeringen avvikande åsikter?

  Sedan måste man som journalist komma ihåg att en blogg är ingen tillförlitlig källa, utan en källa till åsikter och analyser och en hel del obekräftad information, som måste kollas. Bygger man sina stories enbart på bloggar är man illa ute, oavsett hur mycket man litar på bloggaren…

  …vilket jag gör fullständigt när det gäller Mia och hennes blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s