En ros till Umm Said och alla världens kvinnor

umm-said-och-warda-baladi.jpg 

Idag, på internationella kvinnodagen, vill jag också ge Umm Said en ros. Hon är husbåtens portvakt. Rosen till Umm Said är också en blomma till all världens kvinnor som sliter och kämpar för att föda sina barn, ge dem ett tak över huvudet, och – om det finns några pengar kvar – se till att de får en utbildning. Umm betyder mamma på arabiska. Umm Said är min och hela husbåtens mamma. Visst, hon håller koll på oss alla, vem som kommer och går, är ibland alldeles för nyfiken, men morgonhälsningen ”Sabah Al Jasmine” – Låt din morgon vara som doften av jasmin – följt av ett varmt leende, ofta en kram, känns som balsam för själen.

Nu har alla barnen flyttat hemifrån utom äldste och yngste sonen, och barnbarnet Mayyada. Äldste sonen Said (det är efter honom Umm Said har fått sitt namn, som man får här i arabvärlden) är förståndshandikappad men hjälper sin mor med de tyngsta sysslorna vid husbåten. Barnbarnet Mayyadas öde är djupt sorgligt. En riktig skam för det egyptiska samhället. Hon är ett barn som inte finns. Eftersom 17-åriga Mayyada är född utom äktenskapet, har hon inte fått gå i skolan.  I det egyptiska skolväsendet finns det bara plats för ungar som kan visa upp ett födelsebevis, där båda föräldrarna är registrerade. Att hitta en man till Mayyada blir inte heller lätt. Det blir en svår uppgift för Umm Said, som älskar sitt vackra och kloka barnbarn.

Annonser

3 kommentarer

Under Okategoriserade

3 svar till “En ros till Umm Said och alla världens kvinnor

 1. Jon

  Hej,

  Vilken snygg blogg. Och häftigt sidhuvud med bilden på dig när du tittar ner med glasögonen! Lycka till och hälsa Umm Said.

  /Jon

 2. Dotter Janna

  Umm Said, vilken kvinna! Och jag håller med dig mamma, vilken skam behandlingen utav Mayyada är! Och inte bara i det Egyptiska samhället vill jag tillägga, utan behandlingen utav alla världens kvinnor ! Varje dag får kvinnor utstå förtryck och kränkning, utkämpa urgamla patriarkala strukturer och möta hinder i sin kamp om en jämlik position mannens. Vi blir kallade kvinnorättskämpar och råfeminister: – ”Har du gått med i ROKS eller?” får vi höra med sarkastisk ton. Egentligen handlar det bara om att åberopa sina mänskliga rättigheter som en likvärdig medarbetare, livspartner, människa!

 3. Ping: Mayyada väntar på en friare « Mias Kairoblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s